Όπως λέει ο Σοφός και Άγιος Διδάσκαλος:

" ΜΟΝΟ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ
ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΙ ΔΥΝΑΤΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ "
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

5. Μύστης και Αποστολικό Διάμεσο

Βασισμένη στον αναπάντεχο πλούτο της προσωπικής μου εμπειρίας και με τη Χάρη της Ανώτερης γνώσης από τους Αγίους Διδασκάλους μου, επιθυμώ να μοιραστώ τι εννοώ όταν κάνω χρήση των όρων 'Μύστης' και 'Αποστολικό Διάμεσο' για να περιγράψω στη γήινη διάλεκτο λειτουργίες της Ύπαρξής μου.
Στη συνείδησή μου, ο Μύστης είναι ένας ταπεινά σιωπηλός παρατηρητής του Όλου που, υπερβαίνοντας τα εγκόσμια, περνάει συνειδητά μια διαδικασία μακροχρόνιας απόκρυφης Μαθητείας γνωρίζοντας, ή μάλλον ανα-γνωρίζοντας, τους ιερούς συμπαντικούς νόμους. Έτσι κάνει προοδευτικά το συνειδητό πέρασμα της Ανάληψής του, ενώ παράλληλα προσφέρει αλτρουιστικά τις γνώσεις του ώστε να μυήσει αυτούς που είναι έτοιμοι ψυχο-πνευματικά για να επεκτείνουν τη συνείδησή τους στο επίπεδο της Συνειδητότητας που Είναι η πεμπτουσία του ανθρώπου.
Στη συνέχεια το Αποστολικό Διάμεσο (που δρα σαν τον Ερμή τον Τρισμέγιστο, δηλαδή ως Αγγελιοφόρος μεταφέροντας γνώση, εκπαίδευση και σοφία: ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ του Ουρανού και της Γης) είναι αυτός που, ελέγχοντας αυτοσυνειδητά και ενεργά τα κατώτερα στρώματα της ανθρώπινης υπόστασής του, λειτουργεί καθαρά μέσω της Αρχικής Αγνότητας της Ψυχής του υπηρετώντας έτσι το Σύμπαν.
Στην ουσία κάθε άνθρωπος είναι Διάμεσο γιατί από τη φύση του ελκύεται έντονα προς τον αόρατο κόσμο του Φωτός. Όμως το να αξιοποιήσει κανείς αυτή την έμφυτη ικανότητα που διαθέτει αυθεντικά, με σοβαρότητα και ηθικότητα σε αυτό το ιερό επίπεδο συνείδησης, εξαρτάται πάντα από το επίπεδο της ανάπτυξης της αυτοσυνείδησής του. Έτσι αυτή η αρχική κατάσταση δεκτικότητας (δηλαδή το άνοιγμα προς τις αστρικές του αισθήσεις) σε συνδυασμό με τη συνεχή εσωτερική ανάπτυξη μέσα στο πνεύμα της ανιδιοτέλειας, οδηγούν στην ανάλογη ετοιμότητα ώστε να δεχτεί κανείς συνειδητή Μύηση και Μαθητεία. Τότε είναι μόνο μέσω της ευλαβικής συνέπειας στη θεία Καθοδήγηση που λαβαίνει, με συνεχή πνευματική άσκηση μακριά από τα γήινα, που ανακτάει την Αρχική του Αγνότητα κι έτσι είναι σε θέση να μεταβιβάζει μηνύματα με κρυστάλλινη διαύγεια, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι πηγάζουν από τη Θεία Πηγή του Όλου.
Με αυτό τον τρόπο το Αποστολικό Διάμεσο κάνει απλή χρήση της ψυχ0-πνευματικής του θέλησης καθώς αυτή είναι ήδη Ένα με το Φως, πηγάζοντας από την αγνή καθαρότητα της Δύναμης της Ψυχής του και εκπληρώνει τον αρχικό σκοπό της, νιώθοντας αυθόρμητα δέος προς το Δημιουργό της. Έτσι η λειτουργία του, που βασίζεται στην ιερότητα της Ζωής, πραγματώνει συνεχώς τη Μεγάλη Αρμονία σε όλο το Σύμπαν.